
CITY OF WARRENSBURG  
COMMUNITY DEVELOPMENT 

 
September 9, 2020 
 
Honorable Mayor and  
Members of the City Council 
City of Warrensburg, Missouri 
 
Dear Mayor and Council Members: 
 
SUBJECT: A Public Hearing on An Ordinance Amending Chapter 27-503(b) of the 

Code of City Ordinances of the City of Warrensburg, Missouri, 
Regarding Signs Not Requiring Permits 

 
BACKGROUND: 
In recent years, there have been multiple occasions where murals, aka works of visual art, have 
been installed/painted on the exterior of buildings in the downtown area.  Some of these have 
been required to get sign permits and treated as signs while others were overseen by the City’s 
Arts Commission or Main Street and did not get sign permits.  Staff would like to have 
consistency in this area and not require murals to get a sign permit.  It is often difficult to meet 
the sign requirement that the mural be cover less than 30% of the wall to which it is attached.  
Furthermore, murals add to the character and attractiveness of the community and serve as a 
public benefit to all. 
 
Staff has prepared the attached ordinance which adds the language below to existing ordinance 
Section 27-503 (b). 
 

(8) Works of visual art, when not displayed in conjunction with a commercial enterprise (nor 
which display a commercial message).   

  
All the other existing language of Section 27-503 (b) remains the same and is typed into the 
ordinance for clarity and understanding. 
 
If approved, the City will not require a sign permit for murals and works of visual art that do not 
contain or promote a commercial activity. If the mural is in conjunction with a commercial 
enterprise or message, then it will be treated as a sign and require a sign permit.  
 
ISSUE:  To consider an ordinance that would exempt murals from requiring sign permits.   
 
STRATEGIC PLAN: 
This ordinance is consistent with Strategic Plan Focus II Objective 4 Identify and 
promote projects that enhance the quality of life in Warrensburg.  
 
FISCAL IMPACT: 
N/A 
 
ECONOMIC BENEFITS/IMPACT: 
N/A 
 



RECOMMENDATION: 
Staff recommends approval of the ordinance.  At their September 8, 2020 meeting, the Planning 
and Zoning Commission recommended approval of the ordinance.  Their written finding and 
recommendation is attached. 
 
Sincerely, 

 
Barbara Carroll 
Director of Community Development 
 
 
 
 
 
 
Attachment: 1. Proposed ordinance  

2. PZ Finding & Recommendations 
3. Existing Section 27-503 
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BILL NO.        ORDINANCE NO.    
 

AN ORDINANCE AMENDING SECTION 27-503 (b) OF THE CODE OF CITY ORDINANCES 
OF THE CITY OF WARRENSBURG, MISSOURI REGARDING SIGNS NOT REQUIRING 
PERMITS 
 
WHEREAS, the Planning and Zoning Commission of the City of Warrensburg held a public 
meeting regarding residential driveways on September 8, 2020 and recommended approval of 
the ordinance to the City Council, and 
 
WHEREAS, public notice of the hearing before City Council of the City of Warrensburg was 
published in the Daily Star Journal on August 28, 2020,  
 
NOW, THEREFORE, BE IT ORDAINED BY THE CITY COUNCIL OF THE CITY OF 
WARRENSBURG AS FOLLOWS: 
 
Section 1.  That Section 27-503 (b) of the Code of City Ordinances of the City of Warrensburg is 

hereby amended as follows.  All other portions of Section 27-503 are to remain intact 
unaltered except as provided in this amendment. 

 
(b) Except as otherwise provided herein, the following types of signs shall be excluded from 

the permit requirements of this article: 
 

(1) Incidental signs less than two (2) square feet in surface display area; 
 
(2) Flags; 
 
(3) Legal notices, identification, directional, traffic control, or other signs by any 

governmental body; 
 
(4) Sandwich boards having dimensions less than four (4) feet by three (3) feet in overall 

size for each sign face shall be allowed at one (1) per each premises. Sandwich 
boards shall not interfere with pedestrian or vehicular circulation and/or safety and 
must be placed within fifteen (15) feet of the entry to the advertised premises; 

 
(5) Signs installed adjacent to a drive-thru lane and intended to be viewed from vehicles 

using the drive-thru of a business. Drive-thru signs shall not be installed in such a 
manner as to attract customers or be intentionally legible from the public right-of-way; 

 
(6) Yard signs, banners, portable signs, and other temporary signs. 
 

a. Temporary signs are allowed up to thirty (30) days per premises per calendar 
year, except as detailed below: 

 
i. Construction sites. A property under active construction or with an active 

building permit shall be allowed temporary signs for up to thirty (30) days 
after construction ceases or a final certificate of occupancy has been 
issued. 
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ii. Properties for sale. A property advertised for sale, lease or rent shall be 
allowed temporary signs to be removed within thirty (30) days of the 
sale, rental, or lease. 

 
iii. Election cycle. A property shall be allowed temporary signs for up to 

ninety (90) days before and fifteen (15) days after an election is held that 
citizens of the City of Warrensburg are eligible to participate in. 

 
1. Temporary signs during an election cycle in residential zoning 

districts shall not exceed four (4) square feet in surface display area. 
 
2. Temporary signs during an election cycle in non-residential zoning 

districts shall not exceed thirty-two (32) square feet in surface 
display area. 

 
(7) Address identification for premises not to exceed two hundred (200) percent of the 

minimum address size as required by Chapter 6, Buildings and Building Regulations. 
 
(8) Works of visual art, when not displayed in conjunction with a commercial enterprise 

(nor which display a commercial message).   
 
Section 2. If any section, subsection, clause or phrase of this ordinance is for any reason held 

to be invalid or unconstitutional by any court of competent jurisdiction, the remainder 
of this ordinance shall not be affected thereby, but shall remain in full force and 
effect. 

 
Section 3. It is intended that Section 1 of this ordinance be incorporated into the Code of 

Ordinances of the City of Warrensburg and it may be renumbered to accomplish that 
purpose.  

 
Section 4.  This ordinance shall be in full force and effect from and after passage. 
 
Read two (2) times and passed by title this ________ day of  _______, 2020. 
 
 
             
       Bryan Jacobs, Mayor 
Attest: 
 
 
     
Cindy Gabel, City Clerk 
 





§ 27-501 WARRENSBURG CODE 

only the four ( 4) vertical sides of the 
smallest four-sided polyhedron that will 
encompass the surface display area. 

(e) The structural supports for a sign, 
whether they are columns, pylons, or a 
building, or part thereof, shall not be 
included in the surface display area, 
provided that there are no graphics, 
symbols, and/or written copy on such 
structural supports. 

Temporary signs. A sign not constructed or 
intended for long-term use. 

Wall sign. Any sign painted on, attached to, or 
erected against the wall with the exposed face of 
the sign in a plane parallel to the plane of said 
wall, including signs installed inside a window 
and intended to be viewed from the outside. 

Yard sign. A sign erected by poles or stakes 
affixed to the ground not to exceed four (4) 
square feet in surface display area and three (3) 
feet in overall height. 
(Ord. No. 3624, § 1, 5-14-01; Ord. No. 5121, § 1, 
6-8-15; Ord. No. 5306, § 1, 1-23-17) 

Supp. No. 32 1596 

Sec. 27-502. Signs p r ohibited. 

The following types of signs are prohibited in 
the City of Warrensburg: 

(a) Signs which have flashing, blinking, or 
beacon-type light sources, whether emit­
ting from illuminated signs, or from lamps 
designed for purposes of attracting atten­
tion only. 

(b) Signs which contain or are an imitation 
of an official traffic sign or signal. 

(c) Signs causing odor or sound emission. 

(d) Animated signs. 
(Ord. No. 3624, § 1, 5-14-01; Ord. No. 5121, § 1, 
6-8-15; Ord. No. 5306, § 1, 1-23-17) 

Sec. 27-503. Signs not requiring permits. 

(a) The following standards and restrictions 
shall apply to signs not requiring a permit: 

(1) Sight triangle. No sign shall be located 
within the sight triangle of any corner lot 
(see section 27-231). 

(2) Emission of light. All space lighting and 
signs shall be so oriented, positioned, 
and shielded such that only reflected or 
diffused light beams may reach a residence 
structure in a residential district, and so 
as not to create a traffic hazard to opera­
tors of motor vehicles or pedestrians on 
public thoroughfares in any district. 

(b) Except as otherwise provided herein, the 
following types of signs shall be excluded from 
the permit requirements of this article: 

(1) Incidental signs less than two (2) square 
feet in surface display area; 

(2) Flags; 

(3) Legal notices, identification, directional, 
traffic control, or other signs by any 
governmental body; 

(4) Sandwich boards having dimensions less 
than four (4) feet by three (3) feet in 
overall size for each sign face shall be 
allowed at one (1) per each premises. 
Sandwich boards shall not interfere with 
pedestrian or vehicular circulation and/or 
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ZONING § 27-504 

safety and must be placed within fifteen 
(15) feet of the entry to the advertised 
premises; 

(5) Signs installed adjacent to a drive-thru 
lane and intended to be viewed from 
vehicles using the drive-thru of a busi­
ness. Dri;ve-thru signs shall not be 
installed in such a manner as to attract 
customers or be intentionally legible from 
the public right-of-way; 

(6) Yard signs, banners, portable signs, and 
other temporary signs. 

a~ Temporary signs are allowed up to 
thirty (30) days per premises per 
calendar year, except as detailed 
below: 

Supp. No. 32 

i. Construction sites. A property 
under active construction or 
with an active building permit 
shall be allowed temporary 
signs for up to thirty (30) days 
after construction ceases or a 
final certificate of occupancy 
has been issued. 

IL Properties for sale. A property 
advertised for sale, lease or 
rent shall be allowed temporary 
signs to be removed within 
thirty (30) days of the sale, 
rental, or lease. 

m. Election cycle. A property shall 
be allowed temporary signs for 
up to ninety (90) days before 
and fifteen (15) days after an 
election is held that citizens of 
the City of Warrensburg are 
eligible to participate in. 

1. Temporary signs during 
an · election cycle in 
residential zoning districts 
shall not exceed four ( 4) 
square feet in surface 
display area. 

2. Temporary signs during 
an election cycle in non­
residential zoning districts 

1597 

shall not exceed thirty­
two (32) square feet m 
surface display area. 

(7) Address identification for premises not 
to exceed two hundred (200) percent of 
the minimum address size as required by 
Chapter 6, Buildings and Building Regula­
tions. 

(Ord. No. 3624, § 1, 5-14-01; Ord. No. 5121, § 1, 
6-8-15; Ord. No. 5306, § 1, 1-23-17) 

Sec. 27 -504 . . Signs requiring permits. 

The following standards and restrictions shall 
apply to all signs requiring a permit: 

(a) Sight triangle. No sign shall be located 
within the sight triangle of any comer lot 
(see section 27-231). 

(b) Emission of light. All space lighting and 
signs shall be so oriented, positioned, 
and shielded such that only reflected or 
diffused light beams may reach a residence 
structure in a residential district, and so 
as not to create a traffic hazard to opera­
tors of motor vehicles or pedestrians on 
public thoroughfares in any district. 

(c) Signs in residential districts: 

(1) In Rl: Single-Family Residence 
districts and R2: One- and Two­
Family Residence districts, either 
one (1) yard sign or one (1) wall sign 
limited to four ( 4) square feet in 
surface display area shall be allowed 
per premises. Such signs shall be 
non-illuminated. 

(2) In R3: Low-Density Multi-Family 
Residence districts and R4: Medium­
Density Residence districts, signs 
are allowed as follows : 

a. Either one (1) yard sign or one 
(1) wall sign limited to four (4) 

, square feet in surface display 
area shall be allowed per 
premises. 
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§ 27-504 WARRENSBURG CODE 

b. A multi-family complex is 
allowed: 

I. One (1) illuminated or 
non-illuminated, ground 
mounted sign not to 
exceed fifty (50) square 
feet per entrance to the 
multi-family complex; or 

ii. One (1) illuminated or 
non-illuminated wall sign 
not to exceed thirty (30) 
percent of the aggregate 
square footage of the wall 
area upon which it is 
installed. 

(3) Signs for non-residential uses 
allowed or granted with a conditional 
use permit by section 27-200, Table 
of Permissible Uses, shall be permit­
ted in accordance with the height, 
location, size, and 

1
number restric­

tions located within section 27 -504 
(d), Signs in central business district, 
except that at least a ten (10) feet 
setback is required from any lot 
line. 

(4) Signs are permitted on a tract, lot 
or common space identified for the 
erection of a sign on a recorded plat 
as follows: 

Supp. No. 32 

a. Type. Ground-mounted signs 
shall be allowed in accordance 
with the clearance, height, and 
location restrictions located in 
section 27-504 (d), Signs in 
central business district. 

b. Size. Signs shall not exceed 
one-hundred twenty (120) 
square feet in overall size. 

c. Ownership. The owner of the 
tract, lot, or common space upon 
which the sign is located, shall 
be responsible for the repair 
and maintenance of the sign in 
accordance with section 27-506 
of this chapter. 
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d. Number. Two (2) signs are 
allowed at each entrance to a 
subdivision from a collector or 
arterial street. 

(d) Signs in central business district. 

(1) Driveway signs shall not intrude 
into any public right-of-way and all 
structures, supports, and sign faces 
shall be at least five (5) feet from 
any lot line. 

(2) Ground mounted signs. 

a. Clearance. Ground mounted 
signs shall have between zero 
(O) and twenty-four (24) inches 
of clearance above the existing 
finish grade level. 

b. Height. Ground mounted signs 
may not exceed ten (10) feet in 
height above the existing finish 
grade level. 

c. Location. No ground mounted 
sign shall intrude into any 
public right-of-way or interfered 
with pedestrian circulation, and 
all structures, supports, and 
sign faces shall be at least five 
(5) feet from any lot line. 

d. Number. One (1) ground 
mounted sign is allowed per 
premises in addition to other 
signs allowed in the central 
business district. 

(3) Projecting signs. 

a. Clearance. Projecting signs 
shall maintain a minimum 
clearance of ten (10) feet over 
pedestrian areas, and fourteen 
(14) feet over vehicular ways. 
Awnings utilized as projecting 
signs shall maintain a 
minimum clearance of seven 
(7) feet over pedestrian areas. 

b. Projection. Projecting signs may 
not project over six (6) feet 
from the edge of the building 
or structure to which it is 
attached. 


